NU færdig beton i 2 størrelser


NU færdig beton i 2 størrelser


NU færdig beton i 2 størrelser


NU færdig beton i 2 størrelser


NU færdig beton i 2 størrelser


NU færdig beton i 2 størrelser


NU færdig beton i 2 størrelser



Fineste ægte strandsandsmørtel

stranden.jpg Siden 1948 har Tornby Mørtelværk udvundet sand til bl.a. mørtelfremstilling direkte på stranden.
Mens dette for de fleste andre, der gjorde det samme fik en brat ende i 1975 og i årene derefter,
har Vendsysselfirmaet gennem et godt samarbejde med myndighederne bevaret sin udvindingsret.
-Det skarpe, rene strandsand giver vor mørtel sin enestående kvalitet, som murere, arkitekter og ingeniører langt omkring i landet sætter pris på, fortæller Vilfred Jensen, som hører til tredje generation i familieforetagenet.

Allerede lang tid før 1948 udvandt min farfar, vognmand Chr. A. Jensen og min far Otthenius sammen med så mange andre sand og sten på stranden. Og som knægt har jeg da også selv sammen med andre
drenge tjent mine lommepenge ved lige som mange voksne fra egnen at skovle bunker sammen
og sælge dem til forskellige vognmænd.

Men i 1948 blev farfar og far enige om også at forædle sandet til mørtel, Da myndighederne i
50'erne bad alle, der udvandt råstoffer på standen, om at indberette hvor og hvor meget de udvandt, begyndte bedstefar og far som nogen af de eneste en minutiøs indberetning. Ordningen var frivillig, og de fleste kolleger grinede af dem.

Det skulle senere vise sig, at det var en klog politik at samarbejde med myndighederne. Da råstofloven i 1975 kom, kunne vi nøjagtigt dokumentere, hvor meget og hvor vi havde foretaget udvindinger. Det er baggrunden for, at vi fortsat kan hente vore råstoffer direkte på stranden.

Tre generationer arbejder sammen

Familieklanen Jensen udgør hovedparten af medarbejderne i Tornby Mørtelværk ApS.
Den nuværende senior er den snart 84 årige (11. dec. 99) Otthenius Jensen, som dagligt er at finde i en af firmaets to nye Volvo L 70C læssemaskiner på selve mørtelværket. Han er firmaets administrerende direktør. Sønnen Vilfred kører den anden L 70C på stranden i perioden september til juni. I sommermånederne er stranden reserveret de mange turister. I fællesskab forestår de to også selve produktionen af mørtel, mens datteren, Mona Christensen og en anden af Otthenius sønner, Norman, som er bankuddannet, tager sig af at skrive regninger, lave regnskaber og det øvrige bureaukrati. Vilfreds søn Brian (4. generation af stifteren) forestår firmaets transportafdeling og kører selv til dagligt den ene af dets lastvogne.

Også Norman har en søn, der lige som han er bankuddannet, men det forhindrer ikke, at han bruger næsten al sin fritid på værket. Dermed er fremtiden hvad angår den 4, generations kvalifikationer for at føre virksomheden videre sikret. Ud over familien beskæftiger Tornby Mørtelværk to medarbejdere, dumperfører Karl Anker Bertelsen og chauffør Bo Schrøder,

aegte.jpg
Ægte strandsandsmørtel er en sjældenhed idag. -Tidligere
var Tornby Mørtelværk en ren lokal virksomhed fortæller
Vilfred jensen. Nu har vi kunder fra store dele af landet.

Tak for maskinerne. Dem er vi sandelig glade for

Da vi i april besøgte mørtelværket tog Otthenius imod siddende i sin maskine. -Det er der, han helst opholder sig, fortæller hans samleverske Else, som indtil udgangen af sidste år passede telefon og var
den kvindelige del af klanen på pladsen. - Hver eneste aften skal jeg høre på, hvor utrolig god en Volvo L 70C er. En gang imellem kan jeg godt få indtrykket af, at han er mere forelsket i den end i mig. -Men den er jo naturligvis også noget nyere, siger hun med et charmerende glimt i øjnene.

Else "gik på pension" ved årsskiftet, men det har Otthenius nu ingen planer om. Vilfred mener ellers, at det kunne han da godt, hvis han bare bliver ved med at passe sit arbejde!

Udover virksomheden er Otthenius og Elses store interesse at rejse. Amerika, Australien og især Asien, som de har berejst flere gange er deres foretrukne rejsemål.

-Det er interessant at opleve andre kulturer og livsformer. Det kan man tære længe på,
siger Otthenius som tager afsked med sin leverandør Jørn Østergaard, AIS Albert Andersen og deres udsendte med at sige: -Tak for maskinerne. Dem er vi sandelig glade for.
hyggekrogen.jpg
En del af familieklanen bag Tornby Mørtelværk holder "fagligt møde" i hyggekrogen hjemme i Otthenius Jensens have. Fra venstre ses Brian, Vilfred, Otthenius og Else, som "gik på pension" ved årsskiftet. Vilfred mener, at det kunne Otthenius da også godt, hvis han bare bliver ved med at passe sit arbejde.

farvel.jpg
Med et -tak for maskinerne. Dem er vi sandelig glade for -
sagde Otthenius Jensen farvel.
gummiged.jpg
Otthenius Jensen er med sine 83 år stadig den hurtigste "læsser" hjemme på pladsen. Som senior kører han naturligvis firmaets læssemaskine med nr. 1 - en ny Volvo L70C.